În plină pandemie, americanii fac coadă la magazinele de arme. În Moldova e liniște.

March 20, 2020, Alhambra, CALIFORNIA, UNITED STATES OF AMERICA

Din cauza panicii provocate de răspândirea COVID 19, americanii iau cu asalt magazinele de arme. Potrivit datelor oferite de NICS (regulatorul de stat american în domeniul armelor), la data de 16 martie, numărul de cereri pentru permisele de procurare a armelor este cu 300 de procente mai mare decât anul trecut.

Magazinele au fost nevoite să întroducă restricții la numărul de arme și cantitatea de muniții care poate fi vândută unei singure persoane, astfel ca fiecare cumpărător să poată achiziționa armă.

David Chipman, specialis Grifford

David Chipman, senior policy adviser Gifford (Organizația care luptă pentru reucerea numărului de arme din SUA), susține următoarele: Motivul principal al acestei creșteri considerabile este frica!

Cipman este sigur de faptul că procurarea masivă a armelor nu face decât să toarne gaz pe foc în panica totală creată în jurul coronavirusului. Totodată, susține specialistul, periculos în această perioadă este și faptul că se vor închide școlile iar copii, stand acasă, vor avea acces mult mai lejer la arme – în Statele Unite nu este obligatoriu să păstrezi arma în safeu.

Chimpan mai crede că deținerea armelor de foc crează doar o iluzie a siguranței, iar în realitatea armele nu aduc nimic altceva decât pericol.

Dacă în SUA poți merge la magazinul de arme cu permisul de conducere, iar armurierul face cererea online de aprobare a vânzării și primeste răspunsul în aceeași clipăă, în Republica Moldova lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Poate anume din acest motiv la noi nu există această creștere de cereri în pandemie. Obținerea unui permis de procurare a armei este o procedură destul de anevoioasă și necesită adunarea unui teanc de acte. Medici, sectoriști, caziere – ia relativ destul de mult timp. Însă mai există un moment important – magazinele de arme deocamdată sunt pur și simplu închise din momentul intrării în vigoare a stării de urgență.